Op donderdag 19 april vond op locatie van Diergaarde Blijdorp te Rotterdam de allereerste landelijke finale plaats van de Innovatiewedstrijd van Bouwend Nederland voor Bèta Challenge leerlingen uit mavo 3. Vier teams van verschillende Bèta Challenge scholen wisten na de spannende regiofinales de landelijke finale te bereiken. Daar presenteerden zij hun ultieme idee c.q. oplossing en streden onder andere om een prijs van €1000,-!

De wedstrijdopdracht was zeer actueel. Nu bekend is dat de gaskraan in Nederland steeds verder dicht gaat moet er gezocht worden naar een manier waarop we in Nederland aardgasvrij kunnen wonen. Vele deskundigen en grote bedrijven houden zich bezig met deze ontwikkelingen. Bouwend Nederland was echter heel benieuwd hoe de jongeren van nu, dé huizenbezitters van de toekomst, hier tegenaan kijken. Hoe zouden zij dit probleem oplossen, met welke slimme en innovatieve ideeën zouden zij komen?

In samenwerking met Bèta Challenge werden de leerlingen uitgedaagd om zich te buigen over dit vraagstuk. De opdracht luidde: “Ontwikkel een adviestool voor huiseigenaren. De tool geeft advies op maat over de bouwtechnische aanpassingen aan de woning die noodzakelijk zijn voor de omschakeling naar aardgasvrij wonen”.

Samen met bouwbedrijven uit de eigen regio zijn de leerlingenteams fanatiek aan de slag gegaan. De bedrijven hebben de leerlingen gedurende de opdracht voorzien van allerhande informatie en kennis over het onderwerp in relatie tot bouw en techniek.

Op 19 april presenteerden de winnende teams hun ideeën aan een deskundige jury bestaande uit ir. J.H. Kets (Alg. bestuur Bouwend Nederland), R.P. van Velthoven (Bestuursvoorzitter Bèta Challenge consortium) en Erik Colijn (Directeur Bouwschool Breda) en een enthousiast publiek van inmiddels bijna net zo deskundige mede finalisten, ouders en docenten.

De Bèta Challenge scholen die vertegenwoordigd waren tijdens de finale waren: RSG ‘t Rijks uit Bergen op Zoom, SSG De Rede uit Terneuzen, het Emelwerda College uit Emmeloord en het Hondsrug College uit Emmen.

De teams presenteerden uiteenlopende oplossingen en technieken die gebruikt konden worden om het gebruik van aardgas in Nederland te vervangen. De teams kwamen met volledig uitgewerkte App’s, websites en gebruiksvriendelijke tools en er was zelf een heuse maquette gebouwd. De teams hadden stuk voor stuk veel tijd gestoken in het onderzoeken van het probleem, de mogelijke oplossingen en hoe dit omgezet kon worden naar een advies tool. De jury was onder indruk van alle ideeën en stond voor de lastige taak om te bepalen welk team de opdracht het beste had uitgevoerd.

Na een heerlijke lunch, een inspirerende presentatie van de heer Kets en een actieve workshop “bamboe bouwen” was het tijd voor de bekendmaking van de winnaars. Met gespannen gezichten luisterden de teams naar juryvoorzitter Kets. Die benoemde nog maar eens hoe zeer de jury onder de indruk was en benadrukte het belang van de aandacht die er moet komen voor bouw en techniek. Deze groep jonge mensen geeft weer hoop voor de toekomst. Er was één team dat de opdracht net iets beter had uitgevoerd dan de rest:

De Innovatiewedstrijd Bouwend Nederland en Bèta Challenge 2017-2018 is gewonnen door het team van SSG De Rede uit Terneuzen!

Wij willen leerlingen Neno, Dejan, Rick, Joost en BCP docent Els van harte feliciteren met deze overwinning. Jullie hebben er hard voor gewerkt. Wat zijn we trots!

Het team van SSG De Rede heeft met hun overwinning zelfs de krant gehaald. Zie ook de vlog van Jorn Huijbergs over deze dag.

Met dank aan branchevereniging Bouwend Nederland kijken we terug op een hele mooie en leerzame dag!