Begin november vond in hartje Utrecht de allereerste scholingsdag plaats voor het programma Bèta Challenge. Tijdens deze dag waren 19 Bèta Challenge scholen vertegenwoordigd. Na ruim vier jaar werken aan de basis van het onderwijsprogramma voor Bèta Challenge is er nu ruimte om aandacht te besteden aan de rol en professionaliteit van de docent, en het aanreiken van handvatten om het onderwijs van Bèta Challenge verdere invulling te kunnen geven.

Professionalisering van de docent

De professionalisering van docenten vond tot nu toe plaats via kennisdeling in werksessies (in regio’s en tussen de initiatiefscholen). Doel van de scholingsdag was een impuls te geven aan het inzetten van expertise van binnen én buiten het Bèta Challenge consortium om de kwaliteit van de professional te versterken.

Workshops

De scholingsdag bestond uit drie workshops:

  • Loopbaandialoog (door Mazze van Hoboken en Anne Karine Bakx)
  • Beoordelen Bèta Challenge projecten (door Mariska Dijke Ham van Eenennaam)
  • Eduscrum als middel om de effectiviteit van projecten te versterken (door Arno Delheij en Ward Bergmans)

Vervolg in 2015

Gedurende de dag waren 65 deelnemers aanwezig. Hiermee waren alle 19 Bèta Challenge scholen vertegenwoordigd. Met name de workshops ‘Loopbaandialoog’ en ‘Eduscrum’ zijn positief beoordeeld. Het tweede deel van de training Loopbaandialoog volgt in 2015. Ook op de workshop Eduscrum komt mogelijk een vervolg in het nieuwe jaar.

Uitwisseling: graag!

Verder hebben de deelnemende docenten aangegeven dat ze graag meer tijd en ruimte hadden willen hebben voor onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen met Bèta Challenge. Dit is iets wat zeker meegenomen wordt in de organisatie van de volgende scholingsdag.

Meer informatie

Informatie die tijdens de scholingsdag is gedeeld wordt voor Bèta Challenge scholen toegankelijk gemaakt via de database (dropbox).