Bèta Challenge organiseert samen met Bouwend Nederland dit jaar de derde editie van de Innovatiewedstrijd voor BCP-leerlingen uit leerjaar 3.
Bouwend Nederland is op zoek naar jongeren die innovatieve bouwideeën hebben en de innovatiewedstrijd is een uitgelezen kans om deze jongeren te bereiken en uit te dagen. De afgelopen jaren hebben we kunnen zien welke bijzondere, creatieve en leuke ideeën op tafel komen wanneer jongeren zelf aan de slag gaan met een uitdagende opdracht.

De Opdracht

Ook voor dit jaar ligt er weer een mooie nieuwe uitdaging. In 2020 keert de Formule 1 voor het eerst sinds 1985 terug in Zandvoort. Een fantastisch, groot evenement dat voor Nederland interessant en belangrijk is. De Formule 1 op Zandvoort is een grootschalig, meerdaags evenement. De organisatie verwacht een toestroom van vele tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland. Om deze grote toestroom van mensen aan te kunnen en om filevorming, opstopping en gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, zullen er (tijdelijke) aanpassingen moeten komen in het wegennet.

 
Samen met het Bèta Challenge consortium heeft Bouwend Nederland een oproep gedaan aan de Bèta Challenge en T&T-leerlingen uit mavo 3 om in de huid te kruipen van een middenkaderfunctionaris bouw en infra, en slimme ideeën en oplossingen te bedenken voor aanpassingen aan het wegennet om de grote toestroom aan mensen aan te kunnen. Belangrijk is dat daarbij de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft.
 
 

Inmiddels zijn circa 60 teams van verschillende Bèta Challenge scholen aan de slag met deze opdracht. Zij gaan binnenkort op hun eigen school eerst de “strijd” aan met hun klasgenoten. Finalisten van de schoolcompetities zullen uiteindelijk hun ideeën mogen presenteren tijdens de landelijke finale van de Innovatiewedstrijd op 16 april 2020.

 
Het Insula college uit Dordrecht is een van de Bèta Challenge scholen die met 30 leerlingen deelneemt aan de Innovatiewedstrijd. Om een goed beeld te krijgen van de locatie en het evenement reisde zij daarom afgelopen vrijdag af naar het circuit van Zandvoort. “Dordtcentraal” wijdde een leuk artikel aan de “field trip” van deze enthousiaste club leerlingen. Lees het hele artikel hier.
 
 

Eerder heeft de Innovatiewedstrijd ook al de aandacht getrokken van Stichting Platforms vmbo. Zij hebben een artikel geplaatst in hun krant Sterk beroepsonderwijs, uitgave januari 2020. Tijdens een interview spraken zij met een van de betrokken opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Lees het artikel hier.

 

Wij zijn benieuwd met welke bijzondere ideeën en oplossingen de leerlingen van het Insula College – en de andere deelnemende teams – komen en kijken nu al uit naar de presentaties van de finalisten op 16 april!

Meer weten over de Innovatiewedstrijd? Neem contact op met het BCP Programmabureau via info@betachallenge.nl

Zie hier de flyer van de Innovatiewedstrijd.