Bèta Challenge Mailing Background Image

Bèta Challenge Docentendag 2019

DONDERDAG 17 JANUARI 2019

Als docent en/of coördinator Beta Challenge ben je van harte welkom op de docentendag 2019! Een dag vol inspiratie, motivatie en uitwisseling met collega’s. Een mooi programma met interessante sprekers en uitdagende workshops en veel ruimte om collega’s te spreken en good practices uit te wisselen.

Voor: docenten en coördinatoren Beta Challenge
Datum: donderdag 17 januari 2019
Tijd: 13.30 uur tot 19.00 uur
Locatie: Kaap Doorn Conferentiecentrum, Doorn
Deelname: Gratis
Aanmelden: Kan tot uiterlijk 19 december 2018
direct aanmelden

Programma

13.30 uur Welkom en ontvangst
Opening Henk Biemans, programmadirecteur BCP
13.45 uur ‘Wat moet je doen, als je niet weet wat je moet doen?’
Plenaire aftrap met een lezing van Marcel van Herpen
FAQ items aan het laden...
14.30 uur Pauze
14.45 uur Miniworkshops
Tijdens de middag volg je één van onderstaande workshops. In het aanmeldformulier maak je een eerste, tweede en derde keuze. Vervolgens word je ingedeeld in een workshop van jouw keuze op volgorde van aanmelding.
1. Verbondenheid als antwoord op uitval en buitensluiten
Door: Marcel van Herpen, auteur en spreker en eigenaar van Centrum Pedagogisch Contact
Alle docenten willen dat kinderen zich welbevinden en betrokken zijn. Dat lukt niet altijd. Het grootste probleem voor (jonge) mensen is dat ze er soms niet ‘bij horen’. Onvoldoendes, pesten, bedreigingen etc. zorgen voor allerlei vormen van uitval en buitensluiten. Er is maar één manier om die ontkoppelingen het hoofd te bieden: Verbondenheid! Een goede relatie, maakt goede prestaties mogelijk. Daarbij is zekerheid niet het uitgangspunt, maar onzekerheid. Een docent die het perspectief van de kinderen inneemt, kan steeds zekerder worden en daardoor tactvoller gaan handelen. Iets dat zeer van belang is bij de coachende en begeleidende rol van de BCP docent.
2. De toekomst door jonge ogen
Door: Rutger van den Berg, onderzoeker bij Youngworks
Jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Hoe denken ze daar zelf eigenlijk over? Rutger van den Berg van Youngworks neemt je mee in de leefwereld van leerlingen en studenten, vol individuele ambities, sociale onzekerheden en jeugdig idealisme. Hoe kan je effectief contact maken met jongeren binnen die leefwereld? En hoe zorgen we ervoor dat we genoeg jongeren enthousiasmeren voor een toekomst in de wereld van techniek?
FAQ items aan het laden...
3. De werknemer van de toekomst in het onderwijs van nu
Door: Marijn Meijer, directeur C3 en Peter Smulders, Specialist ontwikkeling, scholing en arbeidsmarkt’ bij Uneto-VNI/Techniek Nederland
Marijn en Peter geven een beeld van de mbo-er van de toekomst: de technische ontwikkelingen en de benodigde competenties en kennis. Aan de hand van dat beeld en een arbeidsmarktanalyse gaan de deelnemers aan de slag met de vraag: Wat betekent dit voor het bcp-onderwijs, LOB en bedrijfsbezoeken en het beeld van beroepen en bedrijfsactiviteiten? Nee, niet alles hoeft op de kop of anders, maar hoe kan je nu slimme koppelingen maken waardoor het BCP-onderwijs nog onderscheidender wordt van het huidige onderwijs? En wat betekent dit voor je eigen rol als docent, je kennis en je competenties? Het doel van de sessie is om concrete handvatten aan te reiken die de volgende dag gelijk bruikbaar zijn in de les.
4. Werken met Arduino
Door: Frank Hagenaars, BCP-docent van RSG ’t Rijks te Bergen op Zoom en trainer/adviseur van Fun met Electronica.
Arduino is een heel populair stukje elektronica waarmee je snel een prototype kan realiseren. Een kruispunt laten werken is in b.v. één uurtje aangeleerd. Een vochtmeting doen en dit gebruiken om b.v. planten water te geven is ook geen probleem. In deze sessie maak je kennis met Arduino en leer je hoe je het gebruikt en het programmeert. Je leert beproeft lesmateriaal te gebruiken dat bovendien gratis is. Frank Hagenaars vertelt over zijn ervaringen met Arduino en BCP-projecten.
*eigen laptop nodig. Kijk bij Overige informatie voor een toelichting op deze workshop.
17.00 uur Inspiratiemarkt met walking dinner
Laat je inspireren, informeren en praat mee over diverse thema’s!
Met onder andere een opdrachtenmarkt, discussiegroepen, presentaties eindopdrachten T&T, uitwisseling van tips en tools. In samenwerking met onder andere TechniekTalent.nu, Bouwend Nederland en Stichting C3.
Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje, zodat je na de files naar huis kunt rijden.
19.00 uur Afsluiting
direct aanmelden

Toelichting Workshops

*Workshop Arduino

Voor deze workshop moet je een laptop meenemen met daarop Arduino IDE geïnstalleerd. Dit is te downloaden via https://www.arduino.cc/en/Main/Software Windows gebruikers moeten voor de ‘installer’-versie kiezen. Op deze pagina is ook de software voor Mac-OS te vinden. De workshop is ook met een Chromebook te volgen, deze deelnemers krijgen tijdens de workshop de benodigde instructie.

Locatie

KaapDoorn Conferentiecentrum,
Postweg 9 3941 KA Doorn
Gratis en voldoende parkeerplaatsen.

Kom je met het openbaar vervoer?
Neem dan vanaf het NS-station Driebergen-Zeist lijn 50 of 81, richting Wageningen of Veenendaal. Je kunt uitstappen bij de bushalte schuin tegenover de ingang van KaapDoorn.

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 19 december 2018, via het aanmeldformulier button. Daar kun je je gegevens invullen en aangeven welke miniworkshop jouw voorkeur heeft. Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties. Neem dan gerust contact met ons op via bcp@pesant.nl.

direct aanmelden

Deelnemingsvoorwaarden

  1. De docentendag is primair bedoeld voor docenten en coördinatoren van de Bèta Challenge scholen die participeren in het Bèta Challenge team op hun school.
  2. Inschrijving geschiedt op basis van het invullen van het digitale inschrijfformulier tot en met de aangegeven sluitingstermijn.
  3. Voor alle aangeboden workshops geldt een minimum- en maximumaantal deelnemers.
  4. Bij meer aanmeldingen dan het maximumaantal deelnemers per workshops selecteren we op basis van datum van aanmelding.
  5. Bij verhindering dient een deelnemer zich per e-mail af te melden via bcp@pesant.nl
  6. Tijdens het event wordt beeldmateriaal gemaakt ter verslaglegging. Deze beelden kunnen gebruikt worden voor publicatie en promotie van het Bèta Challenge Programma.
  7. Indien een deelnemer niet vastgelegd wenst te worden op beeld, kan deelnemer dit aangeven bij de fotograaf tijdens het event.