Regiocompetitie WIJ Techniek 2023-2024

“Een wedstrijd voor Bèta Challenge leerlingen in mavo 2”

BCP-Icon-Groen-Rondje-18

Leuk dat je meedoet!

Wat leuk dat je met jouw BCP-leerlingen (weer) deelneemt aan de Regiocompetitie WIJ Techniek 2023-2024. In samenwerking met WIJ Techniek als overkoepelende opdrachtgever, ontwikkelen we ieder jaar een nieuwe opdracht voor de wedstrijd.
Deze wedstrijd kan in netwerkverband plaatsvinden in de vorm van een ‘regiocompetitie’. De opdracht omvat een realistisch vraagstuk of probleem uit de installatiesector, waar ieder jaar een ander thema centraal staat. Leerlingen werken in groepen van 3 of 4 leerlingen aan een oplossing voor het vraagstuk van de opdrachtgever.

Thema: ‘Spieken bij de natuur’

Met de wedstrijdopdracht sluiten we aan bij een van de actuele thema’s van WIJ Techniek.

“Ons klimaat verandert; dit jaar was het warmste jaar ooit gemeten! We hebben te maken met extreme droogte en op andere momenten of plaatsen extreem veel water. Dit stelt ons voor nieuwe uitdagingen. De installatietechniek werkt aan slimme technologische oplossingen op het gebied van ventilatie, verwarmen en isoleren voor huizen om te voorkomen dat de temperatuur te veel schommelt. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen en airconditioners. Vroeger keek men de oplossingen vaak af van de natuur. De leerlingen worden in deze opdracht uitgedaagd om warmte-koude-oplossingen uit de natuur in te zetten in een woning, zodat het klimaat aangenaam is, zonder dat je een stekker in het stopcontact hoeft te stoppen”.

De opdracht: Spieken bij de natuur

Samen met het Bèta Challenge Consortium doet WIJ Techniek een oproep aan Bèta Challenge leerlingen uit mavo 2: om in de huid te kruipen van een technicus elektronische systemen of een adviseur innovatie en duurzaamheid. De leerlingen worden gevraagd zoveel mogelijk energie uit hun omgeving te halen en deze op een nuttige manier te gebruiken.

Om jezelf en je leerlingen inhoudelijk goed voor te bereiden voor de opdracht, is er een nieuwe PowerPoint gemaakt. Deze is via deze link te downloaden.

Heb je nog vragen of mis je nog informatie die je niet terug kunt vinden in het informatiepakket? Stuur dan een mailtje naar bcp@pesant.nl

Heb je je nog niet aangemeld?

Dat kan nog tot 14 november aanstaande via deze link: ANTWOORDFORMULIER REGIOCOMPETITIE 2024 Wij – BCP