Nieuws

“Quote”

BCP-school-16

Bèta Challengescholen in Zuid-Holland werken samen met de Scholengemeenschap Bonaire

De Scholengemeenschap Bonaire (SGB) is de enige school voor VO op Bonaire. Zij bereiden zich net als de scholen in Nederland voor op invoering van de nieuwe leerweg in 2024. Dat vraagt dat zij opdrachtgestuurd onderwijs ontwikkelen en daar vooraf al ervaring mee opdoen. Het is voor hen van belang om kennis en expertise te kunnen gebruiken van scholen in Nederland en een samenwerking tot stand te brengen.

Het netwerk in Zuid-Holland van het Bèta Challenge Programma (BCP) wil in deze samenwerking participeren. Zij gaan samen met de SGB een projectopdracht ontwerpen die kinderen in Nederland en op Bonaire kunnen uitvoeren. Hierbij werken docenten en kinderen ook (op afstand) samen. De docenten en kinderen in Nederland kunnen van hun collega’s op Bonaire veel leren over de unieke natuur van het eiland. Voor de leerlingen van Bonaire is het nodig, dat zij zich bewust worden van het belang van het koraalrif voor het eiland en wat hun eigen rol kan zijn in de bescherming daarvan.

Diergaarde Blijdorp en Stinapa als opdrachtgevers

Het idee is een opdracht rondom koraal te ontwerpen, met in Nederland Blijdorp als opdrachtgever en op Bonaire Stinapa (Stichting Nationale Parken Bonaire). We zijn inmiddels met een groep docenten op bezoek geweest bij Sander van Lopik, Senior Aquarist in Blijdorp. Hij heeft ons een fantastische rondleiding gegeven achter de schermen van het Oceanium. Supergaaf om de haaienbassins van bovenaf te bekijken en Sanders verhalen te horen over alle werkzaamheden achter de schermen. Eén van de onderzoeken waar Sander zich mee bezig houdt, is het ontwerpen van een uniek kweeksysteem voor vissen op het koraalrif. In gesprek met Sander kwamen we op wel 20 opdrachtideeën, die op dit moment verder uitgewerkt worden door de groep docenten van BCP en de SGB.

Om een beter beeld te krijgen van wat het Bèta Challenge Programma en het praktijkgerichte programma T&T inhoudt, heb ik met Elton Johnson en Christiaan Elderson van de SGB de BCP-scholen ISW Hoogeland Naaldwijk en het Christelijk Lyceum Delft bezocht. Hartelijk dank aan de collega’s door voor de ontvangst en alle informatie. Dat helpt de collega’s op Bonaire echt goed op weg. Christiaan heeft inmiddels ook de BCP-introductietraining gevolgd, dus wie weet komt er wel een BCP-school op Bonaire.

Zover is het nu nog niet. Eerst maar eens de opdracht voor leerjaar 2 met elkaar uitwerken en de opdracht uitvoeren in de tweede helft van het schooljaar 2022-2023. We gaan proberen of in Nederland de kick-off van de opdracht in Diergaarde Blijdorp kan plaatsvinden en dat we die kick-off kunnen streamen met Bonaire. De betrokkenheid van alle partners belooft in ieder geval veel goeds voor de BCP-leerlingen in Nederland én op Bonaire.