Nieuws

“Quote”

BCP-school-16

Even voorstellen: nieuwe trainer Erik Dekker

Vanaf dit jaar geef ik de training coachend begeleiden bij jullie club. Ik houd ervan om met docenten te werken. Dichterbij het vuur kom je niet. Dagelijks jonge mensen om je heen die van alles meemaken en jij die ze begeleidt in hun ontwikkeling op school.

Ik herinner me mevrouw van Engelen. Ze gaf Engels. Maar dat is niet wat ik me van haar herinner. Wat ik herinner is dat het z’n leuk mens was. Ik weet niet meer hoe ze dat deed, maar ik voelde me gezien. Iedereen die ik spreek weet wel een lievelingsdocent van de middelbare school te noemen en praat daar het liefst uitgebreid over. We leren van het gedrag van de ander, niet van wat ze zeggen. Er zijn jonge ogen op jullie gericht en die leren van hoe jij het doet. Hoe jij je laat zien.

Bij coachen gaat het over de ander begeleiden in z’n eigen proces en als je dat doet, kom je constant jezelf tegen als coach. De dingen waar je van schrikt, de dingen die je herkent, de dingen waar je je niet in kunt verplaatsen: het komt allemaal langs. Dat vind ik het uitdagende en leuke aan coachen.

Jongeren coachen heb ik geleerd bij Stichting de Ster, op pedagogische jongerenkampen. Kinderen en jongeren komen hier om te leren vrienden maken, om te gaan met hun eigen emoties of omdat ze meer zelfvertrouwen zoeken. Geïnspireerd door deze ervaring als vrijwilliger ben ik me verder gaan ontwikkelen in coaching door o.a. provocatieve coaching, systemisch coachen en transactionele analyse.

De afgelopen 10 jaar heb ik van VMBO-basis kader tot Post-HBO trajecten opgezet om leerlingen en studenten een stapje verder te helpen. Naast mijn werk in het onderwijs begeleid ik teams en coach ik leidinggevenden in allerlei verschillende sectoren. Sinds een paar jaar geef ik bij het Technasium presentatietraining en de training coachend begeleiden aan docenten. En ik kijk er erg naar uit dat nu ook bij Bèta Challenge te komen doen.