Innovatiewedstrijd 2023

“Een wedstrijd voor Bèta Challenge leerlingen in mavo 3”

BCP-Icon-Groen-Rondje-18

Leuk dat je meedoet!

Wat leuk dat je met jouw BCP-leerlingen deelneemt aan de Innovatiewedstrijd 2023. In samenwerking met Bouwend Nederland als overkoepelende opdrachtgever ontwikkelen we ieder jaar een nieuwe opdracht voor deze innovatiewedstrijd. De opdracht omvat een realistisch vraagstuk of probleem uit de sector en past binnen een van de roadmaps uit de bouwagenda. Ieder jaar staat een ander (bouw-)thema centraal. Leerlingen werken in groepen van 3 of 4 leerlingen aan een oplossing voor het vraagstuk van de opdrachtgever.

Het thema: “Duurzame en circulaire wegenbouw”

PlasticRoad is een nieuwe ontwikkeling in de wegenbouw: het zijn prefab en modulaire wegdelen waarmee je snel wegen aan kunt leggen. Door de holle constructie wordt water snel afgevoerd en verwerk je kabels en leidingen makkelijk in de weg. De wegdelen worden bovendien gemaakt van gerecyclede kunststof. Dat maakt PlasticRoad een duurzame oplossing voor problemen die klimaatverandering tot gevolg hebben. 

De opdracht: “Bouw een weg alsof het lego is!”

Er liggen al fietspaden en voetpaden die met PlasticRoad zijn gemaakt, in o.a. Zwolle en de Efteling, en zelfs in Mexico, maar de mogelijkheden van het materiaal zijn nog lang niet uitgeput. Samen met het Bèta Challenge Consortium doet Bouwend Nederland een oproep aan Bèta Challenge leerlingen uit mavo 3 om in de huid te kruipen van een ‘middenkaderfunctionaris Smart Building’ en een prototype uit te werken van een nieuwe toepassing van de PlasticRoad die het bedrijf als selling feature aan zijn portfolio kan toevoegen.

Omdat jij jouw school hebt aangemeld heb je een linkje ontvangen naar deze webpagina met het “Totaal Informatie Pakket” (TIP), en de losse documenten van de wedstrijdopdracht en de bijbehorende docentenhandreiking.

Deze vind je hieronder:

Heb je nog vragen? Mis je nog informatie die je niet terug kunt vinden in het informatiepakket? Stuur dan een mailtje naar bcp@pesant.nl