Nieuws

“Quote”

BCP-school-16

Innovatiewedstrijd 2023 een groot succes

Op 13 april 2023 vond de jaarlijkse innovatiewedstrijd plaats, waarbij leerlingen vanuit acht verschillende scholen werden uitgedaagd om in de huid van een professional te kruipen. In teams gingen zij aan de slag met het thema ‘Duurzame en circulaire wegenbouw’, ontwikkeld door Bouwend Nederland en het Bèta Challenge Programma. De leerlingen werden met dit thema uitgedaagd om Nederland een stukje mooier, beter en duurzamer te maken.

De teams presenteerden hun prototypen aan de jury, bestaande uit Lisa Jansen, Coen Pots, Jan de Moree, Joziene de Wolf en Anton Boom. Er werden kritische vragen gesteld, waardoor de teams ter plekke inspiratie opdeden over de verdere stappen en ontwikkelingen van hun prototype.

Na de presentaties ging de jury in beraad en was het voor de leerlingen tijd voor een actieve workshop: de Rietjes-Spoorbrug! Deze workshop werd geheel verzorgd door TechnoHub, waarbij de leerlingen werden begeleid door een aantal enthousiaste vrijwilligers.

De opdracht bij de workshop was: maak een zo sterk mogelijke brug van drinkrietjes, die 60 cm kan overbruggen. De bruggen werden getest; hoeveel gewichtjes kan elke brug hebben? Het Insula College had een record; er hingen maar liefst 73 gewichtjes aan hun stevige brug. Zij werden beloond met een chocoladereep.

PlasticRoad

Anton Boom, één van de juryleden, gaf na de workshop een presentatie over PlasticRoad, een nieuwe ontwikkeling van de wegenbouw, waarbij er water kan worden opgevangen en leidingen gemakkelijk kunnen worden verwerkt. Bovendien, worden de wegdelen gemaakt van gerecyclede kunststof. Deze nieuwe ontwikkeling van wegenbouw is een duurzame oplossing voor problemen als gevolg van klimaatverandering. De projecten en toepassingen met PlasticRoad zijn tot nu toe al indrukwekkend, maar de mogelijkheden van het materiaal zijn nog lang niet uitgeput. Het bedrijf kan de nieuwe toepassingen van PlasticRoad (de prototypes van de teams) dan ook aan zijn portofolio toevoegen als selling feature.

Een primeur tijdens deze de innovatiewedstrijd: PlasticRoad heeft vanaf 13 april 2023 een nieuwe naam: CirculinQ. “Circu” staat hierin voor circulariteit, voor het opvangen van regenwater, grondstoffen en het product zelf. “LinQ” staat hierbij voor verbinding, voor de verbondenheid met de omgeving, de onderlinge verbinding van de elementen en de connectie met andere systemen.

En de winnaar is….

Na deze leuke en leerzame presentatie was het tijd voor de prijsuitreiking. Het Markland College won met hun prototype en mooie maquette de eerste prijs! Hun concept van een innovatief fietspad met geïntegreerde, verende Ledverlichting, waarvan de energie wordt opgewekt door zonnepanelen én waarbij zij rekening hebben gehouden met de natuur en het leefgebied van de dieren, viel in de smaak bij de jury. Het Markland College heeft een cheque gewonnen van 500 euro, om met hun team te besteden aan BCP-activiteiten. Gefeliciteerd!

Op de tweede plaats is het Lodewijk College geëindigd, met hun project over marktkraampjes op de markt. Met een innovatief Plug & Play systeem en de wegen van PlasticRoad, waarmee de kraampjes direct toegang hebben tot riolering, energie en water, wordt deze methode multi-inzetbaar. Het Lodewijk College ontving een cheque ter waarde van 350 euro.

Jongerenjury

Nieuw dit jaar, was de jongerenjury, bestaande uit leerlingen van RSG ’t Rijks. Zij hadden de eer om de winnaar van de aanmoedigingsprijs te kiezen. De leerlingen kozen het Insula College als winnaar. Met hun innovatieve en actuele project over waterzuivering, hebben zij de jongerenjury weten te overtuigen! Het Insula College heeft een cheque van maar liefst 200 euro gewonnen. Gefeliciteerd!

Vanuit het Bèta Challenge Programma danken wij iedereen voor hun aanwezigheid, inzet en enthousiasme. Ook dank aan de TechnoHub, voor het beschikbaar stellen van hun prachtige locatie voor de innovatiewedstrijd!

Wij hopen alle scholen volgend jaar terug te zien bij weer een nieuwe editie van de innovatiewedstrijd, dan weer geheel in een nieuw thema!