Innovatiewedstrijd 2024

“Een wedstrijd voor Bèta Challenge leerlingen in mavo 3”

BCP-Icon-Groen-Rondje-18

Leuk dat je meedoet!

Wat leuk dat je met jouw BCP-leerlingen deelneemt aan de Innovatiewedstrijd 2024. In samenwerking met Bouwend Nederland als overkoepelende opdrachtgever ontwikkelen we ieder jaar een nieuwe opdracht voor deze innovatiewedstrijd. De opdracht omvat een realistisch vraagstuk of probleem uit de sector en past binnen één van de roadmaps uit de bouwagenda. Ieder jaar staat een ander (bouw-)thema centraal. Leerlingen werken in groepen van 3 of 4 leerlingen aan een oplossing voor het vraagstuk van de opdrachtgever.

Het thema: “Build and rebuild”

In Nederland moeten in de komende jaren veel nieuwe woningen gebouwd worden. Er is op dit moment namelijk een groot tekort aan (betaalbare) woningen. Naast de huizencrisis staan de kranten ook vol met berichten over de energie- en klimaatcrisis. Duurzaam en circulair bouwen is daarom een belangrijk onderwerp in de bouw.

Gemeenten en projectontwikkelaars staan daarbij steeds vaker voor twee problemen:

  • Het is noodzakelijk dat de woningen duurzaam gebouwd worden. Dat betekent dat het ontwerp- en bouwproces het milieu en de omgeving zo min mogelijk belast.
  • Daarnaast is het belangrijk dat er circulair gebouwd wordt: alles moet zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden.

De opdracht: “Ontwerp met de elementen van Fijn Wonen een gebouw voor het heden en met dezelfde elementen een compleet ander gebouw, met een andere functionaliteit, voor in de toekomst."

Eén van de oplossingen voor deze problemen is het bouwen met prefab modulaire systemen. Een innovatief woningconcept waarbij snel en betaalbaar woningen kunnen worden gerealiseerd. De woningen worden in de fabriek gemaakt en vervolgens in enkele weken, soms zelfs dagen, op locatie gebouwd. Steeds meer gemeenten kijken naar mogelijkheden die prefab woningen  en gebouwen kunnen bieden voor een (snelle) uitbreiding van het woningaanbod.

Heb je nog vragen of mis je informatie die je niet terug kunt vinden in het informatiepakket? Stuur dan een mailtje naar bcp@pesant.nl