Nieuws

“Quote”

BCP-school-16

Maak kennis met nieuwe programmadirecteur Erwin van Dijk

Beste Bèta Challenge scholen, docenten, leerlingen en partners,

Zoals Raymond van Velthoven tijdens de BCP Consortiumbijeenkomst 2021 van jongstleden 8 april aankondigde, heb ik de eer om vanaf 1 augustus 2021 de functie van programmadirecteur te bekleden. Een aantal mensen binnen het BCP ken ik al vanuit mijn tijd als netwerkregisseur bij de Stichting Technasium en ik doe mijn best om een groot deel van jullie zo snel mogelijk in levende lijve te ontmoeten. Maar voor nu stel ik mij alvast graag via dit medium voor.

Groningen is de stad waar ik geboren (1975) en getogen ben en heb gestudeerd. Tijdens mijn studie mariene biologie (RuG) heb ik in Leiden en Calvi (Corsica) gewoond en mijn afstuderen heb ik in Rio de Janeiro gedaan, maar Groningen bleef trekken. Sinds anderhalf jaar woon ik met mijn vrouw Maaike en drie kinderen (Julia 11, Floris 10 en Anna 7 jaar) in Eelderwolde, in de schaduw van de Martinitoren.

Zowel professioneel als privé ben ik net als de BCP-leerlingen een nieuwsgierige denker en doener. Als bioloog ben ik geschoold in waarnemen en ik heb mezelf met vallen en opstaan geleerd om daar waar ik nieuwsgierig naar ben op de gevoelige plaat vast te leggen. Fotografie is een hobby waarmee ik naast het onderwijs mijn boterham verdien. Mijn andere hobby’s hebben vaak een sterke link met het onderwijs. Ik beleef bijvoorbeeld heel veel plezier aan het managen van de JO10 selectieteams van voetbalclub Be Quick 1887. Daarnaast fiets (racefiets en MTB), lees en reis ik graag en collecteer ik samen met onze kinderen voor Amnesty International. In al mijn bezigheden staat de interactie tussen mens en omgeving en tussen mensen onderling centraal. Deze interacties vormen voor mij een belangrijk fundament van betekenisvol onderwijs.

In 2007 ben ik in het onderwijs gaan werken als docent biologie en science en een jaar later ook als docent O&O (Onderzoek & Ontwerpen), waarbij ik gelijktijdig de master Educatie voor Bètawetenschappers (RuG) heb gedaan. Na ruim zes jaar op het Zernike College (de laatste drie jaar als technator, teamleider en plaatsvervangend schoolleider) ben ik in 2014 als netwerkregisseur deel gaan uitmaken van de technasiumgemeenschap.

In mijn tijd op het Zernike College en bij de Stichting Technasium heb ik geleerd dat het voor goed onderwijs van belang is dat je altijd aandachtig luistert naar leerlingen en dat de diepgang van het onderwijs net zo belangrijker is als de inhoud. Daarom ben ik ook zo enthousiast over het BCP; ervaringsgericht, betekenisvol leren in verbinding met de samenleving en dat ook nog eens voor de grootste leerling populatie van Nederland. De kracht van het BCP is in mijn beleving dat er enorm veel draagkracht en potentie is voor de kwalitatieve doorontwikkeling, omdat de maar liefst veertig BCP-scholen kunnen co-creëren en in gezamenlijkheid kunnen doorgroeien. Daarbij is en moet er ruimte zijn voor een individuele invulling, per school en per netwerk, van het BCP.

Het BCP bereikt reeds veel succes in het vergoten van de belangstelling van de leerlingen in technologie. Met mijn ervaring, netwerk en visie draag ik er graag aan bij dat de belangstelling in en de aandacht en waardering voor de BCP-leerlingen vanuit de vervolgopleidingen en het bedrijfsleven recht evenredig meegroeit. Zodat het BCP niet alleen nu, maar ook in de komende jaren en daarna een voorbeeld van en voor succesvol praktijkgericht onderwijs zal zijn. Ik kijk er enorm naar uit om daar met jullie aan te werken!

Met hartelijke groet,

Erwin (van Dijk)